A hatékony zsírégetésről
![]()
A közhiedelem úgy tudja, hogy az emberi szervezet csak és kizárólag a közvetlenül bevitt, tehát elfogyasztott zsírt képes elraktározni a szervezetben, ez azonban a gyakorlatban nem így van.
A zsír ugyanis például állatvilágban is egyfajta univerzális raktározó anyagként funkcionál, ezáltal az emberi szervezet is így működik, mert a zsír szervezetünk egyetlen olyan anyaga, aminek tárolásához nem kell testünknek víz, amennyiben pedig szükséges, akkor a zsírból rövid időn belül nagyobb mennyiségű energiát szabadíthatunk fel szervezetünk számára.
A zsír ezen felül azért is tekinthető még univerzális raktározónak, mert fehérjék és szénhidrátok is képesek a könnyed átalakulássá, így amennyiben túl sok kerül belőle a szervezetünkbe, az is átalakulhat zsírrá. Mindez azért fontos, mert csak úgy beszélhetünk hatékony zsírégetésről, ha ismerjük a zsír mibenlétét is.
Egy fogyókúra vagy diéta során ugyanis szervezetünk úgy reagál például a mozgásra és az energia bevitelének csökkentésére, hogy állandó szintre csökkenti – vagy növeli –, és ott is tartja a vércukor szintjét, és megpróbálja azt más anyagokból pótolni. Ennek több módja létezik, de a legáltalánosabb, amikor a glükóz a sejteken belül nem bomlik le teljes egészében. Erre leginkább az izomsejtek, a vörösvértest, valamint egyéb kötőszövetek képesek.
Mindez beindítja a hatékony zsírégetés folyamatát, miközben a glükóz lebomlásából kiváló anyagok a májba kerülnek, ahol a szerv újabb glükózt készít belőlük, ezáltal megindul a kérdéses anyag újratermelődése, amihez az energiát nem más, mint a zsírszövetekből felszabaduló zsírsavak jelentik.
Ez a tökéletes és hatékony zsírégetés egyik módja! A másik mód, amikor magukból az aminosavakból képződik a glükóz. Ehhez a fehérjéket le kell bontani, és mivel ez a folyamat a szervezeti energiából nem valósulhat meg, ezért az energiát szintén a zsírszövetek adják, amelyek a folyamat hatására fogyásnak indulnak. A hatékony zsírégetés során az történik, hogy a máj az éhezés vagy a folyamat során ketontesteket szintetizál, amelyek a glükóz egyik alternatívájának tekinthetők, hiszen segítségükkel az energiaellátásban is ki lehet váltani a glükózt, ezáltal amennyiben nagy zsírrétegünk van, a folyamat akár hónapokig, a zsírraktárak teljes felszámolásáig is hatásosan fenntartható.
Súlyt ugyanakkor eközben is csak úgy veszíthetünk, ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe annál, mint amennyit elhasználunk, tehát arra késztetjük szervezetünket, hogy tartalékaiból fedezze a hiányt.
A hatékony zsírégetés során tehát a zsírszövetek mennyiségének jelentős csökkenése történik a fenti módokon, amit leginkább a szénhidrátbevitel mérséklésével érhetünk el, amivel szervezetünk aminosavakból készít glükózt, és az energiaigényes folyamat során alaposan megfogyatkozik szervezetünk zsírraktára.
Természetesen arra oda kell figyelni, hogy mindig elegendő – de ne túl sok – fehérje jusson a szervezetünkbe, hogy a súlyvesztés soha ne járjon együtt az izomtömeg vesztésével is, mert azt már nem tekinthetjük hatékony zsírégetésnek, noha a felesleges zsírtól valóban megszabadultunk a folyamat révén.
A zsírbontás tehát csak és kizárólag a szénhidrátok mérséklésével, valamint a kalóriacsökkentés segítségével érhető el. A folyamatra katalizáló jelleggel bír az aktivitás, tehát a testmozgás, aminek segítségével a teljes folyamat felgyorsítható lesz, ezáltal még hatékonyabb és még gyorsabb lesz a zsírégetés.
